Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Pseudomonas syringae pv actinidiae (Psa) μια σοβαρή απειλή για την καλλιέργεια του ακτινιδίου χτυπά την πόρτα μας…


Το Pseudomonas syringae pv actinidiae (Psa) είναι ένα παθογόνο προκαρυωτικής αιτιολογίας που προκαλεί τη βακτηριακή καρκίνωσης του ακτινιδίου, το οποίο προσδιορίστηκε για πρώτη φορά το 1980 στην Ιαπωνία προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Το 1992 το Psa προσδιορίστηκε στην Ιταλία εμφανίζοντας περιορισμένη εξάπλωση και προκαλώντας περιορισμένα προβλήματα στην καλλιέργεια ακτινιδίου για δεκαπέντε περίπου χρόνια. Την καλλιεργητική περίοδο όμως 2007/2008 προκάλεσε σοβαρότατες απώλειες στην περιοχή του Lazio, με αποτέλεσμα την πρόκληση έκδηλων ανησυχιών για την εξάπλωση του παθογόνου και σε άλλες περιοχές της γειτονικής χώρας. Η σοβαρότητα των προσβολών και η ταχύτητα εξάπλωσης του συγκεκριμένου παθογόνου είχε σαν αποτέλεσμα την είσοδό του στη «λίστα συναγερμού» (“alert list”) του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Οργανισμού Φυτοπροστασίας (EPPO).



Τα προβλήματα εξαιτίας της συγκεκριμένης προσβολής είναι εκτεταμένα κατά την περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου εξαιτίας των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών για την ανάπτυξη του βακτηρίου. Το Psa είναι προκαρυωτικό παθογόνο ιδιαιτέρως θερμοεξαρτώμενο. Πιο συγκεκριμένα, θερμοκρασίες μεταξύ των 10 και 20C ευνοούν τις προκαλούμενες προσβολές, ενώ θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 25C προκαλούν την αδρανοποίηση του φυτοπαθογόνου.
                            

  Η ασθένεια εξαπλώνεται με τη βοήθεια μολυσμένης γύρης, δυνατών ανέμων, ισχυρών βροχοπτώσεων, εντόμων και με την ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ. εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών). Το παθογόνο εισέρχεται από πληγές ή από φυσικά ανοίγματα (στομάτια – υδατώδη) των φυτικών ιστών στο φυτικό οργανισμό και η εκδήλωση της ασθένειας είναι ταχύτατη.
Τα συμπτώματα προσβολής από το Psa περιλαμβάνουν γωνιώδεις κηλίδες με χαρακτηριστική άλω, καστανούς μεταχρωματισμούς ανθέων και εκροή κόκκινου ή σε χρώματος σκουριάς υγρού από τα έλκη των προσβεβλημένων φυτικών τμημάτων. 


Η χημική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου βακτηρίου πραγματοποιείται με την εφαρμογή χαλκούχων και αντιβιοτικών σκευασμάτων (η εφαρμογή αντιβιοτικών ουσιών απαγορεύεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Στην Ιαπωνία οι εκτεταμένες εφαρμογές αντιβιοτικών προκάλεσαν την επιλογή ανθεκτικών στελεχών του βακτηρίου και την εμφάνισή τους σε υψηλούς πληθυσμούς. Οι προληπτικές πρακτικές αντιμετώπισης του φυτοπαθογόνου στοχεύουν στην αύξηση της ευρωστίας των φυτών και περιλαμβάνουν ορθολογικές πρακτικές λίπανσης και άρδευσης, συχνές και λεπτομερείς επισκοπήσεις των εκμεταλλεύσεων, χρήση απολυμασμένων εργαλείων, κλάδευμα, απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτικών τμημάτων, απομάκρυνση και καταστροφή φυτών σε περιπτώσεις εκτεταμένων προσβολών και χρήση υγιούς και πιστοποιημένου αρχικού φυτικού υλικού.


Την τελευταία τριετία το σύνολο σχεδόν της φυτοπαθολογικής επιστημονικής κοινότητας ασχολείται με το συγκεκριμένο φυτοπαθόγονο προσπαθώντας να κατανοήσει πλήρως το βιολογικό του κύκλο αναζητώντας παράλληλα αποτελεσματικές πρακτικές φυτοπροστασίας. Φαίνεται πως η αναζήτηση ανθεκτικών ποικιλιών καθώς και η εφαρμογή βιολογικών παραγόντων βακτηρίων του γένους Pseudomonas μπορούν να αντιμετωπίσουν το Psa. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών προσβολής του παθογόνου, ενώ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στην εισαγωγή φυτικού υλικού από χώρες στις οποίες έχει αποδεδειγμένα επιβεβαιωθεί η παρουσία του Psa. Συμπερασματικά… τα ανεπτυγμένα ιταλικά φυτά που υπόσχονται γρήγορη είσοδο στην παραγωγική φάση δεν είναι πάντα «δώρα» των Ιταλών φυτωριούχων… 

Η ομάδα του PlantDirect είναι άρτια εκπαιδευμένη στον εντοπισμό εστιών μόλυνσης του συγκεκριμένου παθογόνου και μπορεί να αναλάβει δραστηριότητες επισκόπησης καλλιεργειών ακτινιδίου καθώς και σειρά μαθημάτων εκπαίδευσης παραγωγών. Η ταυτοποίηση του Psa πραγματοποιείται με την εφαρμογή μοριακών τεχνικών ανάλυσης γενετικού υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου